Namada Mainnet'e Geçti 🚀, Safenet Tanıtıldı ❇️, Bitcoin ile Cruise Seyahati 🛳️
Popüler
Namada Mainnet’e Geçti
Gizlilik odaklı Layer-1 ağı Namada, mainnet’ini resmi olarak başlattı. Genesis bloklarının oluşturulmasıyla başlayan süreçte staking ve yönetişim işlevleri de aktif hale getirildi. Anoma Foundation, başta yazılım ve genesis bakiyelerini önerse de doğrulayıcıları yönetmeyerek ağı topluluğun kontrolüne bıraktı. 2023’te $25 milyonluk fon toplayan Namada, “çok varlıklı gizli havuz” özelliğiyle kullanıcıların varlıklarını gizlemelerine ve seçici bilgi paylaşmalarına olanak tanıyor. Toplamda 1 milyar $NAM token arzı bulunuyor ve topluluk üyelerine airdrop olarak dağıtıldı. Mainnet, topluluk yönetişimiyle 5 aşamalı bir süreçle ilerleyecek ve token transferi 5. aşamada aktif olacak.
Vitalik Buterin Gizlilik ve Güvenlik Çağrısı Yaptı
Vitalik Buterin, 3 Aralık’ta yayınladığı blog yazısında Web3 cüzdanlarının gizlilik ve güvenlik özelliklerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı ve gizlilik transferlerinin yalnızca özel cüzdanlarla sınırlı kalmasının kullanıcı deneyimini zorlaştırdığını belirtti. Buterin, gizlilik transferlerinin doğrudan cüzdanlara entegre edilmesi gerektiğini ve kullanıcı varlıklarının bir kısmının “gizlilik havuzlarında” saklanabileceğini önerdi. Ayrıca, birden fazla imza yetkilendirmesinin ve Katman-2 ağları arasında transferleri kolaylaştıracak adresleme sistemlerinin eklenmesi gerektiğini söyledi. Bu tür yeniliklerin Web3 ekosistemini daha erişilebilir ve güvenli hale getireceğini vurguladı.
Sonic Labs Mainnet Lansmanına Hazırlanıyor
Sonic Labs, Sonic adlı hız odaklı Katman-1 blockchain ağını yakında halka açacağını duyurdu. Ethereum Virtual Machine (EVM) uyumlu olan Sonic, düşük gecikme süreleri ve düşük işlem ücretleriyle Fantom Opera ağının devamı olarak geliştirildi. Sonic, testnet sürecinde 720 milisaniye işlem kesinliğiyle Solana ve Base gibi ağlarla rekabet etmeyi hedefliyor. 200 milyon S token, FTM token sahiplerine 1:1 oranında değişim imkanıyla airdrop edilecek. Sonic, geliştiricilere işlem ücretlerinin %90'ını geri ödeyerek onları teşvik etmeyi planlıyor. Fantom Foundation da projeye destek sağlıyor ve geliştiricilerin Sonic ağına geçişini kolaylaştırmak için $120 milyonluk bir fon ayırdı.
Teknoloji
Safenet Ödeme Sistemi Tanıtıldı
Safe Protokol, yeni duyurduğu Safenet ile mevcut blokzincirleri birleştiren bir katman oluşturmayı ve kullanıcıların tek bir hesap üzerinden herhangi bir zincirle etkileşim kurmasını sağlamayı hedefliyor. Çoklu imzalı cüzdan ve varlık yönetim platformu Safe, 2025’te zincirler arası anlık ödemelere olanak tanıyacak bir işlem işleyici ağını piyasaya sürmeyi planlıyor. VisaNet’ten ilham alınarak tasarlanan Safenet, sahtekarlık ve uyumluluk kontrolleri gibi özellikleri de barındıracak. Protokol, zincirler arası işlemleri hızlandırmayı amaçlarken, yürütme ve ağa aktarma süreçlerini ayırarak kullanıcı deneyimini iyileştirecek. Safe, Safenet ile ayrışmış ağların daha verimli şekilde yönetilmesini sağlayarak zincir üstü ekonomiyi büyütmeyi hedefliyor.
PancakeSwap, Kodsuz Token Oluşturma Platformunu Tanıttı
Merkeziyetsiz borsa PancakeSwap, kullanıcıların kodlama gerektirmeden token oluşturmasına ve piyasaya sürmesine olanak tanıyan bir özelliği tanıttı. PancakeSwap SpringBoard adlı bu platform 4 Aralık'ta hizmete girerek kullanıcıların doğrudan BNB Zinciri üzerinde token çıkartmasına olanak tanıyor. PancakeSwap, platformu sıfır token çıkartma ücreti ve “adil bir lansman” mekanizması ile kod gerektirmeyen token oluşturma aracı olarak tanımladı. Bu mekanizma, ön satışlar veya tohum finansman turları olmaksızın şeffaf bir token dağıtımı sağlıyor. PancakeSwap'in baş şefi Chef Kids, PancakeSwap Springboard sadece bir launchpad olmadığı token çıkartılması için basit ve güvenli bir her şey dahil platform sunan tam bir ekosistem olduğunu söyledi.
Neon EVM, Ethereum ve Solana Entegrasyonunu için Yeni Çerçevesini Tanıttı
Neon EVM, Solana tabanlı bir framework ile Ethereum merkezli dApp’lerin Solana ekosistemiyle entegrasyonunu kolaylaştıran yenilikler sundu. Bu mimari, Solana cüzdanlarını Ethereum işlemleri için uyumlu hale getirerek cüzdan yönetimini sadeleştiriyor ve kullanıcıların varlıklarını koruma kontrolünü sağlıyor. Yeni özellikler arasında Solana cüzdanlarıyla Neon EVM işlemlerini imzalama, zincir içi mempool ile ölçeklenebilir işlem yürütme ve şartlı işlemler gibi işlevler yer alıyor. Bu geliştirmeler, Solana kullanıcılarının Ethereum dApp ekosistemine kolay erişimini sağlarken, geliştiricilerin Ethereum uygulamalarını Solana'nın hızlı altyapısıyla sorunsuzca kullanmasını mümkün kılıyor. Neon EVM, bu adımla iki blokzincir arasında çapraz zincir işlevselliği artırmayı hedefliyor.
Regülatif
İsviçre’nin Bern Kantonu Bitcoin Madenciliği için Rapor Hazırlıyor
İsviçre'nin Bern kantonu parlamentosu, Bitcoin madenciliği üzerine bir rapor hazırlanmasını onayladı. 85'e karşı 46 oyla kabul edilen bu öneri ile hazırlanacak olan rapor fazla enerji kaynaklarının kullanımı, Bitcoin madenciliğinin elektrik şebekesine katkısı ve yenilenebilir enerjiyle entegrasyonu gibi konuları inceleyecek. Hükümet Konseyi öneriye karşı çıksa da destekçiler, kararın Bitcoin’e yönelik değişen algıyı yansıttığını belirtti. Grup, Teksas eyaletini bir model olarak değerlendiriyor. İsviçre’nin Lugano ve Zug gibi şehirleri kripto dostu politikalarıyla tanınırken, Bern kantonu da bu trendin bir parçası olabilir.
Brezilya Stabil Tokenlerin Kişisel Cüzdanlara Aktarılmasını Yasaklamayı Planlıyor
Stabil token transferlerindeki en büyük ikinci piyasaya sahip olan Brezilya, kripto varlıklara kişisel yönetimi sağlayan MetaMask gibi cüzdanlara stabil token aktarımını yasaklayabilir. Öncelikli olarak Brezilya’nın para biriminin Amerikan doları karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine düşmesi yer alıyor. Brezilya’nın merkez bankası Banco Central do Brasil, bu teklifi regülasyonların içerisine aktaracak bir teklifte bulundu. Özellikle ülkeler arası para transferinde kolaylık sağlaması ve bu sürecin yasaklanamaması sebep olarak belirtildi. Bu süreç ve gelecek regülasyonlarla birlikte Brezilya hükümeti ve merkez bankasının kripto varlıklara katı şartlar getirmesi bekleniyor.
Uygulama Alanı
MARA, Rüzgar Enerjisi ile ASIC Geri Dönüşümü Yapıyor
Marathon Digital olarak bilinen Nasdaq’ta işlem gören kripto para madencilik şirketi MARA, Teksas Hansford County'de bir rüzgar çiftliği satın aldı. Şirket, bu tesiste enerji tasarrufu ve maliyet düşürme amacıyla geri dönüştürülmüş ASIC cihazlarını kullanarak Bitcoin madenciliği yapacak. 114 MW aktif rüzgar enerjisi üretimine sahip tesis, 240 MW'lık bağlantı kapasitesiyle çalışacak. MARA tesisi elektrik şebekesine bağlamaya çalışmayacak. Bunun yerine, enerjiyi bir veri merkezine güç sağlamak için kullanacak. MARA, eski nesil ASIC cihazlarını "Advanced ASIC Retirement Initiative" programıyla yeniden kullanıma sokarak sıfır maliyetli yenilenebilir enerjiyle çalıştırmayı hedefliyor.
Virgin Voyages, Bitcoin’i Kabul Eden Yeni Programını Sundu
Virgin Voyages, 2025’te başlayacak “Annual Pass” programıyla Bitcoin kabul eden ilk kruvaziyer şirketi olacak. Yıllık $120.000 artı vergilerle sunulan program, sınırsız kruvaziyer seyahati imkânı sağlıyor. Program, önceki “Season Pass” başarısı üzerine inşa edilerek, sınırlı sayıdaki yolcu için tasarlandı. Virgin Group kurucusu Richard Branson, bu yeniliğin “seyahat dünyasında benzeri görülmemiş bir macera fırsatı” sunduğunu belirtti. Ücret, çift kişilik “Sea Terrace” kabin, özel balkon, çamaşır hizmeti, internet erişimi ve her yolculuk için $100 bar kredisi içeriyor. Şirket, şu an yalnızca Bitcoin kabul edeceğini ve diğer kripto para birimlerine şimdilik genişleme planlarının olmadığını açıkladı.